In de Schipperskerk preekt nu de kunst

Marieke Russel aan haar goudsmid werktafel.

Daar waar men jaren geleden de zegen ontving, kan men tegenwoordig genieten van exposities en workshops. Beeldend kunstenaar en goudsmid Marieke Russel woont en werkt samen met haar man in de Schipperskerk in hartje Schipperskerk, gemeente Sittard-Geleen.

Zes jaar stond de Schipperskerk te koop. De kerk werd gebouwd in 1949 voor schippers en hun families en is het middelpunt van het ongeveer 72 woningen tellende dorp Schipperskerk in de nabijheid van de haven van Born. Hoewel Russel niet echt op zoek was naar een andere woonplek, waren er verschillende aanwijzingen om de Schipperskerk tóch te kopen. “We bezochten de kerk tijdens een open dag, maar we waren niet meteen onder de indruk. Na zes jaar tijdens een tweede open dag hoorden we dat mijn grootvader, vlak na de oorlog minister van oorlog, hier in de kerk de Willemsorde heeft uitgereikt. Ook bleken de glas-in-loodramen van Varpu Tikanoia, de overleden echtgenoot van Arthur Spronken, een schoolgenoot van mijn vader Charles Russel. Toen was de beslissing snel gemaakt.”

Omdat de Schipperskerk niet meer werd gebruikt als kerk, moesten bepaalde gewijde onderdelen als wijwaterbakjes uit de kerk worden gesloopt. “Zo ook de glas-in-loodramen”, vertelt Russel, “maar gelukkig hebben we die van Tikanoia kunnen behouden.” Inmiddels heeft Russel haar stempel op de Schipperskerk gedrukt, zonder de identiteit van de kerk aan te tasten. Een wand deelt de ruimte in tweeën. In de oude kerkzaal vinden exposities plaats en in de achterste ruimte worden workshops gegeven. Ook wordt er vergaderd aan de enorme tafel en kan men vanaf de exotische banken of vanuit de Jugendstil fauteuiltjes de historische wandkleden van Russel bewonderen. Verder staat er een werktafel waaraan Russel haar werkzaamheden als goudsmid uitvoert.

Vijf jaar geleden bezocht Russel de open dag voor de opleiding tot goudsmid. “Toen ik die werkbank zag, met tangetjes dacht ik: zo, dit is het, en ben ik de opleiding tot goudsmid gaan volgen.” Daarmee voegde Russel een nieuwe kunstvorm toe aan het oeuvre van poppen, wandkleden, meubels, marionetten, schilderijen beelden en maquettes.  Intussen vonden de Stichting MEG (Museum en Expositie Geleen) en de Parelacademie (workshop parelknopen) een plek aan de vergadertafel van Marieke Russel. Daarnaast zijn er regelmatig exposities in de Schipperskerk zoals de expositie die er tijdens de Kinderboekenweek zal plaatsvinden. Een exposities van onder andere maquettes die Russel maakte voor de 59e Culturele Stoet, met als thema ‘Kinderboeken’ en een bezoek van kinderboekenschrijver Geronimo Stilton.

Op de vraag of de kerk inspirerend werkt, antwoordt Russel met een eerlijk ‘nee’. “Het is een ontzettend mooie plek, maar inspiratie haal ik uit de verzameling sprookjesboeken die ik heb. Daar blader ik iedere dag even door heen. Ook haal ik bezieling  uit het boeddhisme en andere oosterse filosofieën. Al van jongs af aan ben ik bezig met kunst, ik ben als dochter van een kunstenaar opgegroeid. Je vond  en vindt me nog altijd tussen een berg lapjes en stof. Ik weet overigens met een kunstwerk nooit van te voren wat het wordt. Een kunstwerk ontstaat.”

Meer informatie over de Schipperskerk en het werk van Marieke Russel op www.mariekerussel-art.nl.

Limburg Plus juni 2012

Advertentie
Dit bericht is gepubliceerd op 11 juni 2012 om 06:46 en is opgeslagen onder Artikelen. Markeer de permalink als favoriet. Volg hier alle reacties met de RSS feed voor dit bericht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: